Egy kedves ismerősöm facebook oldalán láttam először ezt a tortát. Rögtön írtam neki, hogy érdekelne a recept. Sajnos nem tudott adni receptet, csak annyit árult el a torta készítője hogy a krémes krémje és mákos guba az alja. Hát én meg nekifogtam elkészíteni. Van egy jó krémes receptem annak a krémjét használtam, az aljának pedig mákos gubát készítettem csak megsütöttem kicsit. Így utólag a díszítést csinálhattam volna tejszínnel, mert nem sok látszik belőle. Krém rózsákat csináltam majd egy P betűt a közepére és mákkal szórtam meg a közöket valamint cukor gyönggyel a fő részeket. Ez volt a férjem második szülinapi tortája.
Mákos guba torta:
28 cm – es tortaformához
Az alaphoz:
10 db kifli
1 l tej – ebbe kevés cukrot és vaníliát teszek amikor felmelegítem
darált, cukrozott mák ízlés szerint
3 ek narancslekvár de lehet sárgabarack vagy szilva is
A kifliket felkarikázom, majd a langyos vaníliás tejet ráöntöm és elkeverem. Majd hozzáadom ízlés szerint a mákot, és 3 ek narancslekvárt. Kivajazott torta formában teszem és sütöm kb 20 percig.
Miután kihűlt rákenem a krémet és díszítem.
Krém:
5 tojás sárgája
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
3 csomag vaníliás puding
1l + 3 dl tej
Az 1 liter tejet felteszem főni. Egy nagyobb mérőpohárba teszem a cukor felét, a van. cukrot, a tojás sárgáját, a pudingokat, majd felöntöm annyi tejjel hogy csomómentesre tudjam keverni. A meleg tejhez csorgatom és sűrűre főzőm. Felverem a tojások fehérjét, a másik rész cukorral, és úgy még forrón hozzákeverem a krémhez. Óvatosan, maradjon levegős. Kihűtöm de közben többször megkeverem.
Ez a klasszikus krémes krémje.
Nagyon finom volt, nem kellett visszarakni a hűtőbe, mert nem volt mit :)))Köszönöm a választ, legközelebb óvatosabb leszek, hiszen gyakorlat teszi a mestert!És köszönöm a recepteket!Szép napot!
Kedves Kriszpi! A krémet nagyon óvatosan kell átkeverni, mert ha nagyon összetörik, megeshet hogy folyós lesz. Én is jártam így csak akkor krémest készítettem ugyanezzel a krémmel. Remélem azért tényleg finom volt 🙂
Kedves Vikvi!Elkészítettem a tortát, nagyon finom volt, a család minden tagjának ízlett. Viszont nekem a krém nem szilárdult meg annyira, hogy a formából kivehessem, és szeleteljem. Megoldottuk kanállal:) Van valami tipped, mit ronthattam el?Nagyon köszönöm!Kriszpi
Nagyon örülök, hogy megtetszett a recept! Várom a beszámolódat, remélem jól sikerül és boldog Szülinapot kívánok 🙂
Kedves Viklivi!Nagyon tetszik a reecept. Hamarosan lesz a szulinapom es valoszinuleg ezt a tortat keszitem el. Sok receptet neztem, de a tied tetszik a legjobban, mert fincsi krem van a tetejen. Sok recept volt ami a tetejere vajas kremet csinalt, de en azokert annyira nem rajongok. Koszi a receptet! Majd megirom h sikerult.
Szia Móni 🙂 Nagyon guszta a másik is, nem lehet rossz habbal sem. Szerintem érdemes bármelyiket kipróbálni. Az enyém kicsit talán egyszerűbb 🙂
Szia!Én is arra készülök,hogy ezt megsüssem,de én régebben találtam a neten a receptet!Itt a link ha kiváncsi vagy rá: http://olcso-receptek.hu/desszert/madartejes-makosguba-torta/De a Tiéd is felkeltette az érdeklődésem :-)Szia , Móni a szomszédból 😀
Trollanyu, örülök hogy teszik. Mi is nagyon szeretjük én most próbáltam először. 🙂
Csodálatos:) Nekem ez a tökéletes torta, imádjuk a mákos gubát, készítettem már hasonló formában. De ezt így ki fogom próbálni, nagyon király:)