Mákos guba torta

Egy kedves ismerősöm facebook oldalán láttam először ezt a tortát.  Rögtön írtam neki, hogy érdekelne a recept. Sajnos nem tudott adni receptet, csak annyit árult el a torta készítője hogy a krémes krémje és mákos guba az alja. Hát én meg nekifogtam elkészíteni. Van egy jó krémes receptem annak a krémjét használtam, az aljának pedig mákos gubát készítettem csak megsütöttem kicsit. Így utólag a díszítést csinálhattam volna tejszínnel, mert nem sok látszik belőle. Krém rózsákat csináltam majd egy P betűt a közepére és mákkal szórtam meg a közöket valamint cukor gyönggyel a fő részeket. Ez volt a férjem második szülinapi tortája.
 Mákos guba torta:
28 cm – es tortaformához
 Az alaphoz:
 10 db kifli
1 l tej – ebbe kevés cukrot  és vaníliát teszek amikor felmelegítem
darált, cukrozott mák ízlés szerint
3 ek narancslekvár de lehet sárgabarack vagy szilva is
A kifliket felkarikázom, majd a langyos vaníliás tejet ráöntöm és elkeverem. Majd hozzáadom ízlés szerint a mákot, és 3 ek narancslekvárt. Kivajazott torta formában teszem és sütöm kb 20 percig.
Miután kihűlt rákenem a krémet és díszítem.
Krém:
5 tojás sárgája
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
3 csomag vaníliás puding
1l + 3 dl tej
Az 1 liter tejet felteszem főni. Egy nagyobb mérőpohárba teszem a cukor felét, a van. cukrot, a tojás sárgáját, a pudingokat, majd felöntöm annyi tejjel hogy csomómentesre tudjam keverni. A meleg tejhez csorgatom és sűrűre főzőm. Felverem a tojások fehérjét, a másik rész cukorral, és úgy még forrón hozzákeverem a krémhez. Óvatosan, maradjon levegős. Kihűtöm de közben többször megkeverem.
Ez a klasszikus krémes krémje.

Tovább a blogra »