Vörösboros nyúl combok, fekete olivabogyóval és mandulával
Egy versenyre készítettem ezt a főételt. Méghozzá az
Extenda II. Andalúz receptversenyére. Nem vagyok híve a szavazgatós, versenyeknek, ez megtetszett mert nem olyan mint a többi. A receptek közül szakmai zsűri válogat, így dől el ki lesz az első három helyezett, illetve kik vehetnek részt egy közös főzésen. De persze itt sem maradhat ki a közönség véleménye, az fontos minden esetben. Tehát ha tetszett a recept, akkor szavazhattok rá
itt és ha szerencsések vagytok szuper ajándékokat nyerhettek. Ha éppen nem ragadtalak meg titeket ezzel a nyulas finomsággal, akkor csak nézzetek be az oldalra, hátha valakire kedvetek lesz szavazni, igen jó recepteket találtok. Először édességet akartam készíteni, de utána azt gondoltam inkább valami mást szeretnék. Ezért döntöttem a nyúl mellett, vörösborral, fokhagymával, mandulával, rozmaringgal és fekete oliva bogyóval. Nem bántam meg az biztos mert istenien sikerült. A gyerekek csak úgy falták, a vajas krumplival. Mert ugye szépen kiégettem belőle az alkoholt hogy elmenjen a savanykás íz csak a vörösbor telt íze maradjon meg, gazdagítva a mártást.
Köret: Vajas burgonya
Megfőzöm a burgonyát, sós vízben. Mikor megfőtt leszedem a héját, és felkockázom közepes kockákra. A serpenyőben egy nagyobb darab margarint megolvasztok, rádobálom a kockákat, megszórom valamilyen fűszerkeverékkel, vagy csak simán ételízesítővel. Szép ropogósra sütöm.
Vörösboros nyúl combok, fekete olivabogyóval és mandulával:
8 db nyúlcomb – első hátsó vegyesen
liszt a forgatáshoz
5-6 ek olívaolaj
2 szál rozmaring
só, bors
2.5 dl vörösbor – szintén spanyol 2001-es
1 nagy vöröshagyma
4-5 duci gerezd fokhagyma
10 dkg fekete magozott olívabogyó
5 dkg aprított mandula
A nyúlcombokat, megmosom, megsózom, megforgatom lisztben és egy serpenyőben olívaolajon megsütöm őket. Oldalanként kb 5 percet.
Egy nagyobb edényben olívaolajat hevítek, hozzáadom az apróra kockázott vöröshagymát és 3 gerezd zúzott fokhagymát. Mikor ez megdinsztelődött, hozzáadom a nyúlcombokat, felöntöm a vörösborral, majd annyi vízzel hogy ellepje. Flambírozom, vagyis kiégetem az alkoholt belőle. Így nem marad meg a bor savanykás íze, viszont a mártásom, kap egy teltebb ízt. Ízlés szerint sózom borsozom, és hozzáadom az aprított rozmaringot. Lefedem fedővel és kb 40 percig főzöm.
A fekete olívabogyót forró vízbe dobom és úgy két percig főzöm, majd leszűröm egy kis edénybe. Minden bogyót megfelezek. A mandulát felaprítom és hozzáadom a bogyókhoz, valamint 2 gerezd zúzott fokhagymát is adok hozzá. Ezeket elkeverem és az idő leteltével hozzáadom a nyúlhoz. Addig főzöm amíg a nyúl alatt szép sűrű nem lesz a mártás.
Egy tányérra rakom a nyúlcombot, hozzáadom a mártást, valamit egy adag vajas burgonyát. Ugyanazt a bort kínáltam mellé amivel főztem a nyulat.
Én ilyen 3:1 -ben fotót nem tudok, tesóm barátnőjének köszönhetem 🙂 Barbyfoto