Vörösborban sült meggyes fagylalt
Amikor megláttam még anno
Gesztenyénél a vörösborban sült meggy receptjét, tudtam ez kell nekem. Akkor már kifutottam az időből, de idén készítettem egy jó adaggal. De meg kell mondjam erősen gondolkozom, hogy még kellene csinálni. Nagyon finom, nagyon sok mindenhez használható. Jelen esetben egy fagylatban végezte. Sok fagyit ettem, már készítettem is, bőven de ez a TOP 3-ban benne van az biztos. Isteni finom, krémes meggyes, kicsit boros. Huh! Csak azt tudom mondani kihagyhatatlan. Most először próbálkoztam főzőtt fagylalttal és nagyon tetszett a végeredmény.
Vörösborban sült meggyes fagylalt:
Hát igen, hogy ilyen fagyink legyen mindenek előtt rendelkeznünk kell vörösborban sült meggyel. Én ehhez a fagyihoz kb fél adagnyit használtam fel. Na jó, nem egész fél adagot, mert kóstolgatás ment ezerrel.
75 dkg meggy kimagozva
15 dkg cukor
2-3 dl vörösbor
1 vanília rúd
rum
A meggyet kimagozom, jénaiba szétterítem, megszórom a cukorral és ráöntöm a vörösbor felét. A vanília rudat kettévágom, (elég lenne a fele is, de én beletettem az egészet) a magokat kikaparom belőle, és a meggyhez teszem, valamint a vanília rudat is. Előmelegített sütőbe 170 fokon sütöm. A meggynek inkább sülnie kell, mint párolódni. A vörösbor másik felét akkor öntöm a meggyre, amikor az majdnem elfőtte a levet alatta. Én kb 2 órát sütöttem. Gáztűzhelyen, villanyoson nem tudom mennyi lenne. Üvegekbe teszem és felöntöm annyi rummal, ami ellepi. Száraz dunsztba teszem, amikor teljesen kihűlt mehet a kamrába a polcra.
A fagyi:
A meggy mennyiségét úgy adtam meg, hogy kb a felét vettem a
Gesztenye által megadott 1,5 kg meggynek. De nem mértem meg meg mondom őszintén. Így rum nem került a fagyiba, hiszen maga a meggy sem került, üvegbe és nem töltöttem fel ugyebár rummal.
A meggyből 2 evőkanálnyit elvettem ezt egészbe kevertem a fagyiba.
3 tojássárgája
3 dl tej
15 dkg cukor
2,5 dl tejszín
A tojásokat szétválasztottam, majd a sárgáját kikevertem a cukorral. Majd a tejjel és sűrűre főztem. Amíg hűlt a krém, a meggyet botmixerrel lepürésítettem, de nem paszíroztam át, így a héja is belekerült a fagyiba. A tejszínt felvertem (itt még adható hozzá némi porcukor, ha valaki édesebben szereti a fagyit), majd hozzáadtam az pürésített meggyet. Elkevertem óvatosan a a tejszínes krémet a tojásossal. A plusz meggyet is hozzákevertem Jól záródó edénybe tettem, majd be a fagyasztóba. Félóránként átkevertem. És utána inkább dugdosnom kellett volna, hogy ne fogyjon el olyan gyorsan. Na jó nem szoktam semmit dugdosni így el is fogyott, mint a villám.