Mogyoró nugáttal töltött mogyorós keksz

 Valami finom, töltött kekszet szerettem volna készíteni. Már régóta szemeztem Gesztenye Kókuszos -nesquik kekszével. Utána már nem csak szemeztem vele hanem el is készítettem. Nagyon finom volt, mindenki imádta. Pár nap múlva, kedves Férjecském azt mondta, jó volna valami keksz, de olyan töltött, mint a múltkor, és persze ha lehet mogyorós legyen. Persze mindent lehet. Kicsit átvariáltam a receptet, mogyorósra csináltam az alapot, és finom házi mogyoró nugáttal töltöttem meg.

 Mogyoró nugáttal töltött mogyorós keksz:
 Tészta:
40 dkg liszt
17 dkg cukor
5 ek pörkölt, darált mogyoró
2 tk sütőpor
csipet só
25 dkg vaj
2 tojás
3 ek tej
Töltelék:
10 dkg mogyoró nugát
A lisztet, a mogyoróval, a sóval a cukorral és a sütőporral elkeverem. A vajat feldarabolom és összemorzsolom a liszttel. Hozzáadom a tejet, a tojást. Utólag lehetett, volna lágyabb is a tészta, picit, több tejet rakni bele.
Úgy 15 percre a hűtőbe teszem. Majd lisztezett deszkán fél cm-re nyújtom. 6 cm szaggatóval kiszaggatom. Megtöltöm a nugáttal, majd egy másik tésztával, lefedem és a széleit összenyomkodom, kézzel, vagy villával. Egymástól távolabb rakom le, kb 3 db kerül egy sorba. 170 fokon sütöm, 13 – 15 percig.
Mogyoró grillázzsal díszítettem.
Mogyoró nugát:
Már többször kísérleteztem a mogyoró nugáttal, ez eddig a legjobb.
Íme a sokadik kísérletem:
200 gr tejcsokoládé (hogy még mogyorósabb legyen én Milka Noisettet használok)
100 gr porcukor
100 gr pörkölt, darált mogyoró
2 ek tejszín
vaj
A mogyorót, ledarálom, majd még egyszer elkezdem ledarálni, ám ekkor már a porcukorral együtt.  A tejszínt felforralom és elkeverem a mogyorós porcukorral. Egy masszát kapok. A csokoládét megolvasztom. Összekeverem a két masszát, majd hozzáadom a vajat. Szépen összegyúrom és hűtőbe teszem.

Tovább a blogra »