Vanília krémes őszibarack pite – No. 23 – SAD 8. fordulójára

Ismét, egy barackos pitét, hoztam nektek. Vékony omlós tészta, vaníliás krémréteg, friss őszibarack, a tetején egy kevés tejszínnel. Valamint az elengedhetelen díszítéssel. Szeretem, a gyümölcsös süteményeket, az adott gyümölccsel díszíteni, ez most sem volt másként. Ezért szeretném ajánlani ezt a pitét, a SAD 8. fordulójára, melynek háziasszonya Petra a Reformkori konyha írója. A téma pedig nem más mint a : Díszíts gyümölccsel! Nagyon jó téma, aktuális főleg így nyáron. Íme az én barackkal díszített pitém:

 Vanília krémes őszibarackos pite:

Tészta:

 1 és 1/4 bögre liszt

1 ek cukor

1 tk só

8 ek vaj

3 ek hideg víz

A liszthez hozzáadom a sót és a cukrot, majd elmorzsolom vele a vajat. Apránként hozzáadom a hideg vizet, és tésztát gyúrok belőle. De nem gyömöszkélem sokáig, mert akkor lesz finom omlós ha rövid ideig gyúrom, gyorsan összeáll. 1 órára a hűtőbe, teszem. Majd lisztezett deszkán kinyújtom, és a kivajazott formába teszem. 200 fokon sütöm, vaksütéssel 10 percig majd még 10 -12 percig, miután kivettem a nehezéket. Hagyom kihűlni.

Vaksütés = a pite tésztára nehezéket hlyezek, hogy ne púposodjon fel, illetve ne menjen össze a tészta. Ami nálam abból áll, hogy fogok egy darab alufóliát, vagy sütőpapírt, elterítem a tésztán és öntök rá úgy fél kg rizst. De ez lehet, lencse, bab stb. De persze erre a célra vannak spéci kerámia golyók is, azt is lehet használni. egy a lényeg vigyázzunk, nehogy belesüssük, a tésztába a rizs.

Krém:

1 és 1/2 bögre tej

1/3 bögre cukor

3 ek keményítő

1 tojás

1 tk vanília aroma

1 ek vaj

1 vaníliarúd belseje

A Cukrot, a tojást, a keményítőt, és a vanília kikapart belsejét, elkeverem majd simára keverem a tejjel. Sűrű krémet főzök belőle, majd miután levettem a tűzről, hozzáadom a vajat és a vanília aromát. Még melegen a tésztára öntöm és elsimítom. Gyakorlatilag puding jellegű a krém.

Barackos réteg:

40-50 dkg őszibarack, megpucolva, feldarabolva

1/4 bögre cukor

1/2 tk fahéj

1 ek vaj

2 ek keményítő

3 ek víz

Az őszibarackot, megpucolom, felkockázom, elkeverem a cukorral, a fahéjjal és a vajjal. Főzöm kicsit és mikor már levet eresztett, a keményítőt simára keverem a vízzel és hozzáadom. Ettől besűrűl, de nem lesz nagyon kemény, én adtam még hozzá plusz vizet, hogy szaftosabb legyen. Ha kihűlt, a krém tetejére rakom.

Tejszínhabbal, és szeletelt őszibarackkal díszítem, valamint egy kevés mentával.

A receptet itt találtam, igaz kicsit másképp csináltam.

Tovább a blogra »