Sajnos, elhanyagoltam egy kicsit a blogot a héten. De a férjem kórházba került és semmi energiám, agyam nem volt a bloghoz. Na meg barátok közt mondva, nem is érdekelt. De mivel Ő is hazatért, így én is visszatérek a hagyományos, “hétköznapokhoz.” Nem mással mint a heti pitémmel. Hát ez a leg, leg, leg leg……… pite én mondom nektek. Fekete szeder, áfonya és málna. Mindez egy nagyon finom írós tésztában.
A receptet ezen az oldalon találtam, kicsit módosítottam rajta. Nagyon jó oldal ajánlom mindenkinek. Én ma egy fagyit is kipróbáltam róla, bazsalikomosat. Isteni !
Nyári bogyós pite:
Írós pite tészta:
Nekem nem volt íróm. de a GoodFood, egyik számában azt olvastam hogy 1,5 dl tejbe egy tk citromlevet teszek, hagyom 5 percet hogy megaludjon, az ugyanúgy jó bele. Én így csináltam és abszolút jó volt.
Még egy tippet adtak, natúr joghurt némi vízzel elkeverve, ugyan úgy helyettesíti az írót mint a tejes változat.
1 bögre vaj – én 22 dkg -ot használtam
2 és 1/2 bögre liszt
1 ek cukor
1 tk só
1/2 bögre író – én azt a 1,5 dl raktam bele amit a GoodFood alapján csináltam tejből
A liszthez adom a cukrot és a sót. Majd elmorzsolom a felkockázott vajjal. Hozzáadom az írót és összegyúrom. Fóliába teszem és mehet a hűtőbe. 1 órára, ha fagyóba rakom elég neki 25-30 perc is.
Ez egy dupla adag tészta, tehát alulra és felülre is bőven elég. Jól fagyasztható.
Lisztezett deszkán kinyújtom, majd a piteformába teszem. Erre megy a töltelék, a töltelék tetejére, néhány darabka vaj, majd a másik tészta. Összenyomkodom a két oldalt, vágok a tetején néhány légnyílást, hogy a gőz távozni tudjon. Lekenem tojással és megszórom cukorral. És 200 fokon sütöm 10 percig, majd lentebb veszem 180 fokra és sütöm még 40 percet. Ha nagyon sülne a teteje, lefedem alufóliával.
Ha melegen tálalom, folyós a közepe, ha hidegen akkor szépen megszilárdul. Én hagytam állni 4 órát mielőtt felvágtam, akkor kicsit még folyós volt, de ugyanúgy isteni. 6 óra után volt olyan állaga mint a képen.
Töltelék:
1/2 bögre cukor
2 ek keményítő
2 ek tápióka por – bio boltokban kapható én 360 ft – ért vettem egy 20 dkg-os dobozzal
csipet só
30 dkg málna
40 dkg fekete szeder
45 dkg áfonya
Tetejére:
1 tojás felverve
2-3 ek cukor a szóráshoz
A gyümölcsöket egy tálba teszem, rászórom a cukrot, a keményítőt, a tápiókát (ez helyettesíthető egy plusz kanál keményítővel), a sót és óvatosan megkeverem. Pár percet állni hagyom és a levével együtt a pite tésztára öntöm. Pár darabka vajat dobok rá, lefedem a másik tésztával. A továbbiakat, lásd a tészta leírásánál.
A kisebbik fiacskám, mohó kezecskéi. Nagyon megörül mikor meglátta a fán a pitét, ezután rögtön eltűnt egy szem áfonya a sütiből. Na jó valljuk be, nem sokat ettem ebből a szeletből.
Köszi. Egyébként egy gyökér féléből ha jól tudom 🙂
A pite nagyon jól néz ki! Holnap utánanézek, miből készül a tápióka?
Köszi 🙂
Köszi, már jól van szerencsére, oly annyira hogy már panaszkodik is :))
Hú, nagyon finom meg kell hagyni 🙂
Jobbulást a férjednek! 🙂 A pite pedig isteni lehet, ránézésre is csoda guszta! 🙂
Remélem férjed már jól vigyázzál rá! A pitéd csodásan néz ki, nagyon finom lehet. Lefagyasztva csak egy kis szedrem van, de szívesen kipróbálnám majd valamit mét teszek majd hozzá.A tésztája is nagyon tetszik!
Csodafinom lehetett ez a pite. Imádom a piros gyümölcsöket.