Pontosan egy hibája van – mondta a Férjem. Na megint jól kezdődik – gondoltam én. – Na és mi az? Hát, hogy keveset sütöttél belőle! Eredmény: Nagy mosoly. Hát igen ha keltet csinálok, abból sosem elég. És ez a bukta most, nagyon jól sikerült. Dédi tanácsára került a tésztába egy kis krumpli is, és tényleg jó puha lett, még az átlagnál is jobb. Mondhatni olyan szájban olvadós.
A mogyorókrém és én elég jó barátságban vagyunk, de leginkább csak süteményekben. Nagy B. azt mondta, hogy ez a bukta sokkal de sokkal finomabb, mint az amit, az oviban adnak. Még jó!
Mogyorókrémes buktatorta:
2 db 26 cm-es torta formához
1 kg liszt – átszitálva
5 dkg élesztő
3-5 dl langyos tej – ki mennyire készíti lágyra a tésztát
2 ek cukor
4-5 ek olaj
3 közepes szem főtt tört krumpli
fél tk só
1 felvert tojás a lekenéshez
kb 3 ek olvasztott vaj az oldalak megkenéséhez
A lisztet átszitálom, készítek egy mélyedést a közepébe. egy kis edénybe elmorzsolom az élesztőt, teszek rá sót, és cukrot. A tejet megmelegítem, egy részét az élesztőre teszem, majd megszóróm két kanál liszttel. Hagyom hogy felfusson az élesztő. A maradék langyos tejet félre teszem. A tört krumplit hozzáadom a liszthez és kicsit elmorzsolom. Majd a mélyedésbe mehet az élesztős tej. Majd elkezdem dagasztani, én kézzel de lehet géppel is. Fokozatosan hozzáadom a tejet és az olajat. Jó lágy tésztát készítek. Hagyom kelni kb 30-40 percet.
Majd lisztezett deszkán kinyújtom, és fánk szaggatóval köröket szaggatok. Kicsit széthúzom és egy adag mogyorókrémet rakok a közepére, majd az alját összecsípem és golyót készítek belőle. A tortaformát kivajazom – én zsíroztam – és a golyókat beleteszem úgy hogy előtte megkentem az oldalukat olvasztott vajjal. Ha tele lett a forma, hagyom még 10 percig kelni. Lekenem felvert tojással. Majd 180-200 fokra előmelegített sütőben, kb 30-40 percig sütöm – amíg szép barna nem lesz. Leporcukrozom, és kicsi olvasztott csokival lecsorgattam.
Szépen szétváltak a gombócok.