Ismét egy forduló, az egyik kedvenc játékomból. A Süss, Alkoss, Díszíts! már a 10. fordulóját tapossa. Flóra, az Ízek és élmények blog írója, szuper témával rukkolt elő. A Bennünk rejlő cukrászt kellett bemutatnunk. Ezer éve nem jártam cukrászdában, ennek az az oka, hogy manapság már bármit megtud sütni itthon is az ember lánya, ha elég ügyes és kitartó. Elmentem a helyi cukiba de igazán szeletes sütemény nem fogta meg a fantáziámat pedig akadt elég nagy választék. Gondban is voltam, most mit is süssek. De Tesóm barátnője Barbi, megoldotta a kérdést, mivel szülinapjára puncs tortát kért. Legyek őszinte? Utálom a puncs tortát. Ergo még nem készítettem sose. De most pótoltam. Nagyon elnyerte mindenki tetszését, még én is ettem belőle pár falatot, de készítés közben Anyukám volt a meós. Ő kóstolgatta, és így jöttek ki ezek az arányok.
Puncs torta:
Egy 4, illetve 6 tojásos piskóta, recept itt.
A 6 tojásos piskótát, ketté vágom, a 4 tojásos piskótát pedig darabokra csipkedem.
1 dl meggylé
fél, 1 dl rum ízlés szerint
1 dl kávé
3 ek porcukor
1 ek kakaópor
1-1 marék meggy és aprított dió
10 dkg vaj
5-6 ek sárgabarack lekvár
A kakaót, a cukrot, a kávét, a rumot és a meggylevet összefőzöm, majd elkeverem benne a vajat. Ha kihűlt a piskótadarabokra öntöm és elkeverem kanállal, közben adagolok hozzá baracklekvárt, annyit amennyitől jól összeáll és pikáns íze lesz. Keverek még hozzá diót és darabolt meggyet, valamint aki szereti mazsolát is tehet bele.
A kettévágott piskóta alsó részét, egy kapcsos tortaformába teszem, majd lekenem lekvárral. Erre megy a krém. Majd a piskóta másik felét is lekenem lekvárral, és ezzel a lekváros részével fordítom a krém tetejére. 1 éjszakát hagyom állni a hűtőben, de elég pár óra is neki. Én lefóliáztam, nehogy átvegyen valami szagot a hűtőből.
Máz:
20 dkg porcukor
1 db tojásfehérje
3 ek szörp (én bodzát használtam, de lehet bármilyen)
A tojásfehérjét elkezdem felverni a cukorral, majd hozzáadom a szörpöt. Addig keverem amíg jó pépes nem lesz. Majd bevonom vele a torta tetejét. Ha valaki úgy akarja az oldalát is.
Krém a díszítéshez:
1 csomag puncs puding
3 dl tej
10 dkg vaj
12 dkg porcukor
A vajat, kikeverem a cukorral. A pudingport felfőzöm a tejjel, és mikor kihűlt, szép habosra keverem a keveréket.
Egy habzsákba töltöm, majd csillagcső segítségével, díszítem a torta oldalát.
Csokoládé díszek:
100 g csokoládé
A csokoládét megolvasztom és temperálom. Majd sütőpapírból tölcsért hajtogatok, ebbe töltöm a csokoládét és kivágom a végét. Majd egy sütőpapírra kedvem szerint formákat nyomok. Jelen esetben sziveket és betűket. Majd hűtőbe teszem, és ha megdermedt felteszem őket a tortára.