Kígyórétes – meggyes és túrós csokis – a Blogkóstoló 6. fordulójára

Ismét egy klassz fordulója a Blogkóstoló játéknak. Ez immár a hatodik, Barbi a háziasszony. Megtörtént a sorsolás és a Napfény és Fűszer blogról választhattam, Rebarbarától. Nem ismeretlen számomra a blog, de most jól esett egy kicsit belemélyedni. Igen és ekkor estem kétségbe, mert szerettem volna elkészíteni, ezt is, meg ezt is, ne meg még azt. Magyarul nehéz volt választani. Végül a kígyórétest választottam, amire a leginkább felfigyeltem az az isteni mandulás teteje és az hogy a túrós töltelékbe fehérje is került. Nagyon de nagyon finom lett. A tésztája lágy, a töltelék habos, nagyon de nagyon ízlett mindenkinek. Készítettem még meggyest is, de a túrós a favorit. Köszönöm a receptet élmény volt kipróbálni!!!



 Kígyórétes:

Hozzávalók:

50dkg liszt


25 dkg margarin


 2 tojás sárgája

5 dkg cukor

2 dkg élesztő

1-1,5 dl tej

 só

Töltelék:



  50kg túró

ízlés szerint cukor

1 citrom héja


 két tojás felvert fehérje

2 kanál búzadara

Az élesztőt kevés tejben felfuttatom. A lisztet a tálba teszem, hozzáadom a cukrot, pici sót és elmorzsolom a margarinnal. Majd hozzáadom az élesztőt és a tojást. Szépen eldolgozom.

A tölteléket összekeverem úgy hogy a habbá vert fehérjét csak a legvégén adom hozzá óvatosan. a tésztát, mindössze addig hagyom kelni amíg a töltelék elkészül. 


A tésztát, 4 felé veszem. Egyenként 4 db 20×40 cm-es darabra nyújtom őket. 

GONDOLATBAN elosztom 3 felé – én ezt az elsőnél elfelejtettem és lazán 3 felé vágtam, folyt mindenfelé a meggyes töltelék, na de azért elfogyott. – a csíkot, majd a középső csíkra teszem a tölteléket, a széleit, pedig becsíkozom, kb 2 cm csíkokra és szépen felváltva a töltelékre “fonom őket”.  A legalsó képen látszik hogyan csináltam. Ha elkészülök, vele sütőpapíros tepsire teszem a réteseket, felvert tojással lekenem, megszórom mandulával. És 180 fokra előmelegített sütőben sütöm 25 percet.



A töltelék:



A túrót kikeverem mindennel, majd ha kész akkor óvatosan hozzákeverem a felvert fehérjét. 

Én még bónuszként nagyon apróra vágott csokit is szórtam a tetejére.



Meggyes töltelék:



1 üveg meggybefőtt

1 ek liszt 

ízlés szerint cukor



A meggy levét leszűröm, kikeverem a cukorral és a liszttel, majd sűrű krémet főzök belőle. Még forrón hozzákeverem a meggyet. Kihűtöm, majd a rétesbe töltöm.







Tovább a blogra »