Marcipános kardamomos bejgli, rumos gesztenyés bejgli, mogyorós bejgli és a klasszikus diós és mákos bejgli

Elindult a bejgli szezon. Két adagot sütöttem, azaz 2×6 rudat. Az első hatos simán diós, mákos volt. Ez ajándékba ment ismerősöknek. A második adaggal, pedig már kedvemre próbálgathattam az ízeket. elsősorban krémes bejglikre fájt a fogam, mivel a gyerekek nem nagyon eszik meg a mákosat, diósat. Meg is kaptam a dicséretet, a nagyobbik fiacskám azt mondta, nem tudna választani a marcipános vagy a gesztenyés a finomabb, mert mindkettő egyformán isteni, fenséges. A gesztenyés alapját itt találtam, kicsit alakítottam rajta, raktam bele pici rumot. A  marcipános alapját Szepy-nél találtam. De nem volt itthon, csak 10 dkg mandulám, viszont volt itthon, 20 dkg marcipánom (aldi-s), így ebből okoskodtam ki krémet. Mert két gyerekkel télen, biciglivel elindulni a világ végén lévő boltba, csak ezért, hát nekem kicsit luxus. Mire felöltöztem a két gyereket, már meg is utálom a bejglit. Na meg valljuk be, nem szívesen viszem a gyerekeket biciglivel ilyen útban, félek, hogy elesünk. Hó meg nincs ,szánkóval pedig tök tuti lenne. Eshetne egy kis hó!



Marcipános kardamomos bejgli, rumos gesztenyés bejgli, mogyorós bejgli és a klasszikus diós és mákos bejgli:







Tészta:



Ebből az adagból, 8 kisebb rúd jön ki. Én csak 6 rudat készítek belőle, így nagyobbak lesznek. A recept Bori mamámtól való:



1 kg liszt

1 kávéskanál só

2 dkg élesztő

10 dkg cukor

2,5 dl tej + 1 dl

40 dkg zsíradék – én 20 dkg zsírt és 25 dkg margarint – ha csak zsír akkor 40 dkg

2 tojás sárgája



+ a fehérje és még egy tojás sárgája a kenéshez



Az élesztőt felfuttatom  a cukros tejben. A lisztet egy tálba teszem, hozzáadom a sót, cukrot, és a zsiradékot. Ezt elmorzsolom benne. De gyorsan dolgozom! Majd hozzáadom az élesztős tejet, és a tojás sárgáját. összegyúrom, de nem kell dagasztani. 30 percig kelni hagyom, majd 6 gombócra veszem (vagy 8 ra). Egyenként kinyújtom őket és töltöm. Téglalap alakúra nyújtom, szép vékonyra, rákenem a tölteléket A két végén behajtom majd szorosan feltekerem. Kizsírozott tepsire teszem, majd megkenem felvert tojás sárgájával. Még egy órát hagyom a melegen kelni, utána, gy éjszakára hidegre teszem. Reggel lekenem tojás fehérjével, kicsit száradni hagyom majd megszurkálom egy hurkapálcával. 180 fokra előmelegített sütőben kb 25 percet sütöm. Míg aranybarna nem lesz. Amint kiveszem a sütőből, felfordítom a bejgliket kb 10-15 percre.  Akár  1 hónapig is eláll, kivéve a marciánost és a gesztenyést.

Az igazi, jó bejglinél, a tészta 22 dkg, a töltelék 28 dkg .

Rumos – gesztenyés bejgli:



2 rúdhoz



40 dkg gesztenye massza

2,5 dkg vaj

1 tojás sárgája

1 ek rum vagy aroma



A vajat kikeverem a tojással, hozzáadom a gesztenye masszát és a rumot majd simára keverem.



Mogyorós bejgli:



1 rúdhoz



30 dkg pörkölt, darált törökmogyoró

15 dkg cukor

1 dl víz



A vizet a cukorral felforralom, hogy a cukor teljesen olvadjon el, majd hozzáadom a mogyorót és pár percig főzöm. Én plusz ízesítést nem adtam hozzá, de esetleg elbír egy kis fahéjat, citromot.



Marcipános bejgli kardamommal:



1,5 rúdhoz



10 dkg héj nélküli darált mandula

20 dkg marcipán -nagy lyukú reszelőn, lereszelem

10 dkg cukor

1 dl víz

csipet só

1 csomag vaníliás cukor

1 bő csipet kardamom

1 ek színtelen mandula aroma



A vizet, a cukorral, a sóval összefőzöm, hozzáadom a darált mandulát és a lereszelt marcipánt. Főzöm egy percig és miután levettem a tűzről hozzáadom a kardamomt és a mandulaaromát. Hagyom hogy teljesen kihűljön és utána felhasználom.



 Diós és mákos bejgli:

3-3 rúdhoz



 1 kg darált mák


60 dkg cukor

2 dl tej

1 citrom reszelt héja

1 zacskó vaníliás cukor



A tejet, a cukorral összefőzöm, hozzáadom a mákot, főzöm pár percig. Majd miután levettem a tűzről, hozzáadom a reszelt citromhéjat.



1 kg darált dió

60 dkg cukor

2 dl víz

1 narancs reszelt héja

1 zacskó vaníliás cukor



A cukrot összefőzöm a vízzel, majd hozzáadom a diót. Főzöm pár percig, majd miután levettem a tűzről, hozzáadom a narancshéjat.

Tovább a blogra »