Fűszeres földimogyorós pite – No. 40

Ez szintén egy olyan pite, amit már régen, ki szerettem volna próbálni. Csokoládé, mogyoró és cayenne. Édes és fűszeres. A Férjem, úgy ahogy volt elutasította, mondván Ő ilyet meg sem kóstol. Viszont a család többi tagjának ízlett. Nem bántam bőkezűen a csípőssel kellemesen fűszeres, de nem erős. A gyerekek leginkább a csokit eszegették ki belőle. Mert nincsenek, nagyon oda a földimogyoróért. Pozitív, pedig, hogy Mamám, aki állítja, hogy nemigazán tudja megenni a mogyorót, a sütikben, repetázott belőle.

Elég sokat változtattam, az eredeti receptem, mert például nemigen jutok hozzá olyasmihez, mint a melasz. 



 Fűszeres földimogyorós pite:

 Tészta:



25 dkg liszt

csipet só

110 g hideg vaj

50-60 ml víz

1 tk cukor






A lisztet elmorzsolom a vajjal, hozzáadom a sót és cukrot, majd a vizet és összegyúrom. 15 percre hűtőbe teszem, majd lisztezett deszkán kinyújtom és a kivajazott formába teszem. A pitével együtt sütöm.

 Fűszeres mogyoró:

3-4 ek cukor

3 ek víz

1 és 1/2 tk só

1/2 tk cayenne bors

340 g sózatlan pörkölt földimogyoró – 2 csomag



A cukorból és az vízből szirupot főzök. Majd leveszem a tűzről és hozzáadom a cayenne-t és a sót, elkeverem, végül a mogyorót is hozzáadom



Töltelék:



4 tojás

1 csésze melasz vagy méz – én egy fél tubus sűrített tejet használtam

3 ek olvasztott vaj

3 ek bourbon – én ír whiskey-s krémlikőrt tettem bele

2 tk vanília aroma

1 ek liszt

1 ek kakaópor – de nem holland

200 g aprított étcsokoládé – 2 tábla



A tojást kikeverem a sűrített tejjel, majd hozzáadom a vajat és a likőrt. Végül a lisztet és a kakaóport is hozzákeverem. Addig keverem míg csomómentes nem lesz, majd mehet bele a mogyoró. A pite tésztára rászórok 100 g aprított csokit, majd mehet rá a mogyorós massza. Végül mehet rá a maradék csokoládé. 200 fokra előmelegített sütőben sütöm, 40-45 percig. Kihűlve finomabb.

Én még csökkenteném a sűrített tej mennyiségét így utólag, mert így is elég édes volt.

 
 

Tovább a blogra »