A Férjem teljesen beleszeretett a rigójancsiba Karácsonykor. Így gondoltam meglepem szülinapjára egy tortával. Sőt gondoltam még csokigallért is teszek köré. Meg kell mondjam, kicsit húzós a csokigallér készítése, de megérte. Mondjuk lehetett volna annyi eszem, hogy nem rögtön egy 26 cm-es tortának esek neki, hanem valami kisebbet kipróbálom a technikát. Tökéletes nem lett, de szerintem első próbálkozásnak jó volt.
100 g csokoládé 1 ek étolaj
A csokoládé 2/3 részét megolvasztottam, majd hozzáadtam az 1/3 részt és elkevertem. Temperáltam. Addig kevertem, amíg úgy 28 fokos nem lett majd visszamelegítettem 30-31 fokra és hozzáadtam az étolajat.
A második piskótát lekentem vele, majd a hűtőbe tettem. Miután megszilárdult felszeleteltem és úgy raktam a krém tetejére.Csokidísszel és kávés fehér csokis bonbonnal díszítettem (recept hamarosan a blogon)
Csokoládégallér készítése:
A készítéséhez Marisznál és Kiskuktánál találtam sok sok segítséget, amit nagyon köszönök! Kiskukta kekszes tortáját, régebben megsütöttem nagyon finom volt!
Alapvetően nem nehéz elkészíteni egy csokigallért. Csak ne kövessétek el azt a hibát mint én. Szemre dolgoztam. Nem mértem le a magasságát rendesen, így jóval nagyobb lett. Tehát nemigen tudtam feltenni a tortára a gallért. Le kellett vágnom egy csíkot róla (ebből lett a díszítés) és csak azután tudtam szépen feltenni a gallért. Tehát szépen mérjünk le mindent!!!
Szóval, úgy kezdjük, hogy mérjük le a magasságát, erre 1 cm számoljunk rá és az átmérőjét (ez pont szépen passzolt mert ugye lemértem nem csak saccoltam)
10 dkg fehér csokoládét, olvasztottam úgy, hogy temperáltam előtte, így nem folyik szét annyira a díszítés. Vagyis 7 dkg fehér csokit megolvasztottam, majd hozzáadtam a maradék hármat és addig kevergettem amíg le nem hűlt 28 fokosra, majd visszamelegítettem 30 – 31 fokra. Sütőpapírból tölcsért készítettem, beletöltöttem a csokit és szíveket nyomtam ki belőle. Ezt hagytam teljesen megszilárdulni.
Majd 20 dkg tejcsokoládét olvasztottam meg, és adtam hozzá 1 ek étolajat, így könnyebben szeletelhető, a gallér. Rákentem a papírcsíkra és hagytam dermedni kb. három percet. Ekkor felemeltem – spatula segítségével – és körbe tekertem a tortán. Majd szépen rásimítottam mindenütt és a hűtőbe tettem. Mikor megdermedt a csokoládé lehúztam a gallérról és kész is voltam.
A megmaradt csíkból, téglalapokat vágtam és a végén összefogtam, hogy csepp alakú legyen. Ezt is a hűtőbe tettem, majd miután megszilárdult, lehúztam a papírt róla és meg is volt a díszítés a tetejére.
Köszi 🙂
Ugye, mindig tanul valamit az ember 🙂
Köszi, ne hagyd ki 🙂
Sütinek is megcsodáltam, tortának sem utolsó!
Szép lett a tortád és csak finom lehetett!Elfogadnék belőle!A saját tapasztalat a legértékesebb, és a legemlékezetesebb. Legközelebb már ezt a hibát biztos nem követed el.
Szép lett!!Ezt Én is kipróbálom :))
Nem csodálom.
Nem nehéz, csak mérd le :)))))
Érdemes 🙂
Köszi 🙂
Köszönöm, szépen 🙂
Sajnos szilveszterkor van a szülinapja, már elfogyott :)Tulajdonképpen az éjfélt sem érte meg 🙂
Nagyon guszta! Jól beletudnék harapni. Karácsonyra kaptam a lányaimtól egy sütis könyvet amibe van ez a csokis gallér készítése nagyon tetszik egyszer majd kipróbálom!
Hát ezt nekem is meg kellene csinálnom!:)
Gyönyörű szép és csupa csoki…kell ennél több? Isten éltesse a férjedet! 🙂
Mi sem készítettünk még soha ilyen sütit, de anyukámnak megtetszett és készül kipróbálni. Isten éltesse a férjedet, nagyon szép tortát készítettél neki:)
Jaj nekem. Imádom. Nem maradt egy szelet számomra? 😀