Ma van a pite világnapja (január 23), ezért gondoltam, megleplek titeket egy finom édes, mogyorós pitével. A férjem az első falat után közölte, hogy ez az Ő pitéje. Senki még csak rá se nézzen. Mondjuk gondoltam, is hogy neki fog a legjobban ízleni.
Görög mézes mogyoró pite:
Tészta:
Shortcrust pastry
250 g liszt
csipet só
1 tk cukor
110 g vaj
50-60 ml víz
A liszttel elmorzsolom a vajat. Hozzáadom a sót és a cukrot, majd tésztát gyúrok belőle. Gyorsan dolgozom!
1 órára a hűtőbe teszem, majd lisztezett felületen, kinyújtom és a kivajazott formába teszem. Elősüthetem, ha a töltelék megkívánja, de ennél a receptnél nincs rá szükség. Míg elkészítem a tölteléket a hűtőbe teszem.
Töltelék:
4 csésze aprított, pörkölt törökmogyoró
1/4 csésze barna cukor
1 tk őrölt fahéj
1 csésze olvasztott vaj
egy csomag rétestészta
A mogyorót elkeverem a cukorral és a fahéjjel, valamint egy csipet sóval. A tésztára öntöm. a rétestésztát, kibontom, kihajtogatom és egy akkora kört vágok, amekkora formám van. Ráteszem a mogyoróra az első réteget, ezt lekenem vajjal. Majd következik a második réteg tészta, megint vaj. Így folytatom, egészen az utolsó lapig (1 csomagban 8 lap van). Majd a sütőbe teszem és aranybarnára sütöm, 180 fokon. Én utólag vágtam fel a tésztát így eléggé tört, de ha még sütés előtt felvágjuk sokkal szebb lesz a teteje.
Szirup:
3/4 csésze cukor
1/2 csésze víz
1/2 csésze méz
1 tk mandula aroma – eredeti recept szerint vanília
A cukrot, a vizet és a mézet összefőzöm, 10 percig forralom majd hozzáadom az aromát. Forrón az elkészült pitére öntöm. Hagyom kihűlni a pitét és utána szeletelem. Első nap kicsit folyós lehet, de másnapra teljesen megköt benne a szirup.
Forrás: Taste of Home magazin 2011 október