Amikor megláttam Liza oldalán ezt a macis kekszet, rögtön tudtam ezt meg kell csinálnom. Készítettem hozzá egy jó kis tésztát és kiszaggattam, összeraktam, megsütöttem, kidíszítettem és bezsebeltem a sok dicséretet. Nagyon oda voltak érte a gyerkőcök.
Macis keksz:
Tészta:
200 g puha vaj
100 g porcukor
1 tojás sárgája
1/2 tk vanília aroma
230 g liszt
30 g kakaó
A vajat kikeverem a cukorral, majd a tojással. Hozzáadom a vaníliát, majd a lisztet. Kettéveszem a tésztát, és az egyik adagba, hozzágyúrom a kakaót. Két gombócom lesz. Elég puha tészta. 2 órára a hűtőbe teszem.
Majd vékonyra nyújtom a tésztát, kiszaggatom. Két pogácsa szaggatót használok, mondjuk 3 és 6 cm. Én most fánk szaggatóval készítettem, mert a 3 cm-et nem találtam sehol. Tehát jó nagy kekszeim lettek. A lényeg az hogy a kisebb korongokból, pont a dupláját készítsük.
1 kekszhez 1 nagy korongra és 2 kicsire van szükségünk. A színeket keverjük persze (1 fehér 2 barna vagy 1 barna 2 fehér). A nagy az alap, az egyik kisebb a pofi része lesz, a másikat kettévágom és megkapom a két fülét. Kicsit összenyomkodom, hogy összesüljenek. 180 fokon sütöm 10-12 percig. De figyelek nehogy nagyon megsüljenek. Mikor teljesen kihűl díszítem.
5 dkg tejcsokoládé
5 dkg fehér csokoládé
A először a fehér csokoládét megolvasztom és temperálom. A két harmad részét megolvasztom, majd leveszem a gőzről és hozzáadom a maradék egy harmadot. Folyamatos keverés mellett, visszahűtöm 28 fokra majd visszamelegítem 30-31 fokra. Ha ez megtörtént lehet vele dolgozni. Nem muszáj temperálni, de így nem terül annyira szét a csoki, szebben lehet díszíteni. Azért a fehér csokival kezdtem, mert a szemek is, ezzel készülnek, így nem kell várni a majd a tejcsokival,rögtön felvihető mert addigra szépen megszilárdul.
Szájat, szemet, rajzoltam nekik, némelyik még “fület is kapott”. Hamar elfogytak a gyerekek azóta is emlegetik a macis kekszeket.