Maci kekszek

Amikor megláttam Liza oldalán ezt a macis kekszet, rögtön tudtam ezt meg kell csinálnom. Készítettem hozzá egy jó kis tésztát és kiszaggattam, összeraktam, megsütöttem, kidíszítettem és bezsebeltem a sok dicséretet. Nagyon oda voltak érte a gyerkőcök.



 Macis keksz:

Tészta:

200 g puha vaj

100 g porcukor

1 tojás sárgája

1/2 tk vanília aroma

230 g liszt

30 g kakaó

A vajat kikeverem a cukorral, majd a tojással. Hozzáadom a vaníliát, majd a lisztet. Kettéveszem a tésztát, és az egyik adagba,  hozzágyúrom a kakaót. Két gombócom lesz. Elég puha tészta. 2 órára a hűtőbe teszem. 

Majd vékonyra nyújtom a tésztát, kiszaggatom. Két pogácsa szaggatót használok, mondjuk 3 és 6 cm. Én most fánk szaggatóval készítettem, mert a 3 cm-et nem találtam sehol. Tehát jó nagy kekszeim lettek. A lényeg az hogy a kisebb korongokból, pont a dupláját készítsük.

1 kekszhez 1 nagy korongra és 2 kicsire van szükségünk. A színeket keverjük persze (1 fehér 2 barna vagy 1 barna 2 fehér). A nagy az alap, az egyik kisebb a pofi része lesz, a másikat kettévágom és megkapom a két fülét. Kicsit összenyomkodom, hogy összesüljenek. 180 fokon sütöm 10-12 percig. De figyelek nehogy nagyon megsüljenek. Mikor teljesen kihűl díszítem.



5 dkg tejcsokoládé

5 dkg fehér csokoládé



A először a fehér csokoládét megolvasztom és temperálom. A két harmad részét megolvasztom, majd leveszem a gőzről és hozzáadom a maradék egy harmadot. Folyamatos keverés mellett, visszahűtöm 28 fokra majd visszamelegítem 30-31 fokra. Ha ez megtörtént lehet vele dolgozni. Nem muszáj temperálni, de így nem terül annyira szét a csoki, szebben lehet díszíteni. Azért a fehér csokival kezdtem, mert a szemek is, ezzel készülnek, így nem kell várni a majd a tejcsokival,rögtön felvihető mert addigra szépen megszilárdul. 

Szájat, szemet, rajzoltam nekik, némelyik még “fület is kapott”. Hamar elfogytak a gyerekek azóta is emlegetik a macis kekszeket. 



Tovább a blogra »