Mostanában nem szándékoztam brownie -t készíteni. De gondoltam jelentkezem Flóra játékára. Azt tudtam, hogy a régen kinézett, marcipános brownie-t fogom elkészíteni. Nagyon finom lett. Marcipán rajongóknak ajánlom és persze a brownie híveinek is. Vészesen közeledek, az 52. pitémhez ez már a 44. és még most jönnek igazán finom dolgok!
Marcipános pite:
Shortcrust pastry
250 g lisztcsipet só1 tk cukor110 g vaj50-60 ml víz
A liszttel elmorzsolom a vajat. Hozzáadom a sót és a cukrot, majd tésztát gyúrok belőle. Gyorsan dolgozom!1 órára a hűtőbe teszem, majd lisztezett felületen, kinyújtom és a kivajazott formába teszem. Elősütöttem, 180 fokon 10 percet. Vakon sütöttem, vagyis a tészta tetejére sütőpapírt tettem ezt megtöltöttem rizzsel, így megtartja a formáját a tészta. Vigyázok, hogy a rizs ne érjen a tésztához. Ha megsült kiveszem a sütőpapírt és mehet bele a töltelék.
Töltelék:
2/3 csésze liszt
2 ek holland kakaópor
csipet só
2 tábla tejcsokoládé
113 gr vaj
2 ek cukor
2 tojás
1/2 tk vanília
1/2 tk mandula aroma (színtelen)
8 dkg darabolt mandula
A csokoládét feldarabolom és a vajjal együtt megolvasztom, majd simára keverem. A tojást kikeverem a cukorral (az eredeti recept egy csésze cukort ír, nekem ezzel a 2 evőkanállal is eléggé édes volt, durván édes lenne az eredeti recept szerint) hozzáadom a mandula aromát, a vaníliát, a sót és a kakaóport. Majd hozzácsorgatom a csokis masszát és folyamatosan keverem. Végül hozzáadom a lisztet. A feldarabolt mandulát is hozzákeverem, majd mehet a pite tésztára. 170 fokon 25-30 percet sütöm.
Marcipános rész:
15 dkg marcipán + egy kevés a díszítéshez
kevés porcukor
A marcipánt porcukros felületen kinyújtom, majd a forró pite tetejére teszem, így kellően összetapad. Megvárom amíg hűl.
Máz a tetejére + díszítés
Marcipánból, virágokat szaggattam ki, leveleket és szárat készítettem. A virágok közepére egy szem rózsaszín díszítőcukrot nyomtam.
10 dkg csokoládét megolvasztottam, hozzákevertem 2 ek vajat, majd a marcipán tetejére csorgattam és elsimítottam. Így nem törik a csoki vágásnál. Hűtőbe tettem, hogy kicsit megkössön, majd díszítettem a marcipánnal
Köszi, nekem is az egyik gyengém:)
Köszi 🙂
Köszi 🙂
Nagyon ügyes vagy, ez csoda jól néz ki! 🙂 Ráadásul imádom a marcipánt, úgyhogy engem levettél vele a lábamról! 🙂
Ez tényleg tuti lehet!:)
Húha, nagyon ötletes, és isteni finom lehet!:)
Köszi 🙂
Köszi 🙂
Az bizony 🙂
Köszi! Teljesen mindegy mivel csinálja az ember lánya, lehet, bab, rizs, lencse, vagy speciális kerámia golyó. Ki mit akar 🙂
Ez egy igazán csodálatos pite lett! Gratulálok:)
Ez egy költemény! :-))
Ez nagyon ütős lehet!:)
Hű, de jól néz ki!Meg nagyon finom is lehet!Én ezt a”vakon sütést” még nem próbáltam. Másoknál is láttam pedig, van aki babbal csinálja.