B&B: Anyuci finomságai

Almás pite fekete szederrel és áfonyával – No. 48

A kedvenc almás pitém lett. Valószínűleg azért, mert társult hozzá, még két kedvenc gyümölcsöm, a szeder és az áfonya. Lassan itt a tavasz el kell kezdenem kipucolgatni, a hűtőből a maradék gyümölcsöket. Úgyhogy valószínűleg mostanság szeder dömping lesz a blogon, mert még mindig van vagy 4 kg a fagyóban.  Már kinyílt a hóvirág a kertben, úgyhogy gondoltam lefotózom. Mindig szeretem mikor elő bukkan.

 Almás pite fekete szederrel és áfonyával:

Tészta:

2 és 1/2 csésze liszt
15 dkg vaj
1 tk cukor
bő csipet só
6-7 ek víz
 1 tk almaecet

Az ecetet elkeverem a vízzel. A lisztet, elkeverem a cukorral és a sóval, majd elmorzsolom a vajjal. Apránként hozzáadva a vizet összegyúrom. Majd 1 órára a hűtőbe teszem.

Töltelék:

1,5 kg alma – már megpucolva
4-5 ek cukor
citromlé
fahéj és kardamom ízlés szerint
1 csomag vaníliás puding
2 marék fekete szeder
1 marék áfonya
2 ek étkezési keményítő

 Az almát felkockázom és elkeverem a cukorral, fahéjjal, kardamommal, és citromlével Az utóbbit az alma édességéhez mérem. Felteszem főni, mikor már levet eresztett, hozzáadom a 1 dl vízzel elkevert pudingot. Ez szépen besűríti, hagyom míg kihűl. A szedret és az áfonyát egy tálba teszem és elkeverem a keményítővel, majd az almával. Lisztezett felületen kinyújtom a tészta felét. A kivajazott formába teszem, beleteszem a tölteléket. Majd kinyújtom a másik adag tésztát. Kb 2 ek vajat teszek a töltelék tetejére, majd lefedem a tésztával. Légréseket vágok és feltekerem az oldalát. Megszórom cukorral. 200 fokon sütöm, 10 percig majd 180 fokon 40 percig. Ha kihűlt, már ehetem is.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. teller-cake says:

    Nagyon finomnak néz ki! Kár, hogy nekem nincs szedrem…:)

  2. HajniZoli says:

    Nekem is van még szedrem. Finom lehet az almával összekombinálva!

  3. marisz57 says:

    Szívesen megkóstolnám! De most eltanulom tőled, mert nekem is van sok bogyósom a fagyasztóban.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!