Almás pite fekete szederrel és áfonyával – No. 48

A kedvenc almás pitém lett. Valószínűleg azért, mert társult hozzá, még két kedvenc gyümölcsöm, a szeder és az áfonya. Lassan itt a tavasz el kell kezdenem kipucolgatni, a hűtőből a maradék gyümölcsöket. Úgyhogy valószínűleg mostanság szeder dömping lesz a blogon, mert még mindig van vagy 4 kg a fagyóban.  Már kinyílt a hóvirág a kertben, úgyhogy gondoltam lefotózom. Mindig szeretem mikor elő bukkan.

 Almás pite fekete szederrel és áfonyával:

Tészta:

2 és 1/2 csésze liszt

15 dkg vaj

1 tk cukor

bő csipet só

6-7 ek víz

 1 tk almaecet

Az ecetet elkeverem a vízzel. A lisztet, elkeverem a cukorral és a sóval, majd elmorzsolom a vajjal. Apránként hozzáadva a vizet összegyúrom. Majd 1 órára a hűtőbe teszem.

Töltelék:

1,5 kg alma – már megpucolva

4-5 ek cukor

citromlé

fahéj és kardamom ízlés szerint

1 csomag vaníliás puding

2 marék fekete szeder

1 marék áfonya

2 ek étkezési keményítő

 Az almát felkockázom és elkeverem a cukorral, fahéjjal, kardamommal, és citromlével Az utóbbit az alma édességéhez mérem. Felteszem főni, mikor már levet eresztett, hozzáadom a 1 dl vízzel elkevert pudingot. Ez szépen besűríti, hagyom míg kihűl. A szedret és az áfonyát egy tálba teszem és elkeverem a keményítővel, majd az almával. Lisztezett felületen kinyújtom a tészta felét. A kivajazott formába teszem, beleteszem a tölteléket. Majd kinyújtom a másik adag tésztát. Kb 2 ek vajat teszek a töltelék tetejére, majd lefedem a tésztával. Légréseket vágok és feltekerem az oldalát. Megszórom cukorral. 200 fokon sütöm, 10 percig majd 180 fokon 40 percig. Ha kihűlt, már ehetem is.

Tovább a blogra »