Piskóta torta cseresznyés krémmel és rózsával díszítve – A SAD 16. fordulójára

Süni egy szuper témával kedveskedett nekünk a SAD 16 fordulójára. Díszíts rózsával! Már amikor elolvastam a kiírást akkor tudtam, hogy Anyukám szülinapi tortáját, fogom díszíteni vele. először, marcipánból akartam, rózsát készíteni. Majd csokigyurmából. Először málnából akartam, aztán kaptunk rengeteg cseresznyét, így abból készült. Végül a díszítést, az döntötte, el hogy a fiúknak keresgéltem a neten színezőket és megláttam itt a rózsákat. Végül csokiból készült a dísz. Meg is színeztem egy kicsit lüszter festékkel.





Piskóta torta cseresznyés krémmel és rózsával díszítve:



Omlós tészta:



50 g étkezési keményítő

100 g liszt

50 g cukor

1 tojás sárgája

75 g margarin



A lisztet elkeverem a cukorral, az étkezési keményítővel. Elmorzsolom a margarinnal, majd a tojással jól összegyúrom. Ha szükséges adok hozzá egy kis hideg vizet. 30 percre a hűtőbe teszem. Majd lisztezett deszkán kinyújtom, és a 26 cm-es kapcsos torta forma alsó részén (kivajazom) kisütöm 200 fokon 10-15 percig.



Piskóta:



10 tojás

10 ek cukor

10 ek liszt

1 csomag sütőpor



2 piskótát sütök, 2×5 tojásos téglalap alakút. A tojásokat szétválasztom. A sárgáját kikeverem a cukorral,  majd hozzáadom a sütőport és a lisztet. Végül óvatosan a felvert fehérjét. Sütőpapíros tepsin elsimítom. 180 fokom sütöm, úgy 20 percet. A két téglalapot, egyforma csíkokra vágom. 6 csík lesz.



Cseresznye krém:



3 dl cseresznye lé – cseresznyét botmixerrel lepürésítem, majd szűröm átpaszírozom, hogy ne legyen benne a héja.

1 ek étkezési keményítő

6 lap színtele zselatin

ízlés szerint cukor

1 löttyintés citromlé

2 dl tejszín – felverve

2 marék negyedekre vágott cseresznye





A cseresznye lét elkeverem a cukorral, és a citromlével, az étkezési keményítővel.  A zselatin lapokat beáztatom, hideg vízbe. A cseresznye lét felmelegítem, majd a kinyomkodott zselatinlapokat beleteszem a meleg, de nem forró lébe. Simára keverem. Hagyom hűlni, majd mikor már kihűlt hozzákeverem a felvert habot. Hozzáadom a feldarabolt cseresznyét. Kis időre a hűtőbe teszem. 



Összeállítás:



A kapcsos torta formát, összerakom. Az aljába, beleteszem az omlós lapot. A 6 piskóta csíkot lekenem a krémmel. Majd elkezdem az egyik csíkot feltekerni. Egy csigát kapok. Ezt az omlós tészta közepére teszem. Folytatólagosan, rátekerem a maradék piskóta csíkokat. Ez kiad egy 26 cm-es tortát. Kicsit a hűtőbe teszem dermedni. Majd leveszem a torta formát. Gond nélkül, átemeltem az alsó részről is, egy tálcára. 3 dl felvert tejszínhabbal díszítem, valamint az oldalára kókusz chipszet tapasztottam. Ez biztosan jobban mutat, egy sötét tortán. Viszont a cseresznye – kókusz párosa isteni. Csokoládéból díszt készítettem a tetejére.



A torta nem ennyi rétegből áll a képen hanem 6 -ból. Csak mire észbe kaptam, hogy le kellene fényképezni egy szeletet. A Papi kiette a közepét. Így csak ilyen kis szeletet tudtam szépen vágni.





Csokoládé rózsa:



Kinyomtatott sablon

50 g olvasztott csokoládé

50 g olvasztott fehér csokoládé

ha színesre akarom lüszter festék



A csokoládét, megolvasztom és temperálom. 2/3 részét megolvasztom, majd az 1/3 részét hozzákeverem. Addig keverem amíg 28 fokos nem lesz. Felmelegítem 30 fokra. Zacskóba töltöm, kivágom az egyik csücskét . Majd a Sablonra sütőpapírt teszek, és átrajzolom a sötét csokival a rózsát. Beteszem a hűtőbe. Megtemperálom a fehér csokit is, majd kitöltöm a réseke, szintén egy zacskó segítségével. Megint hűtőbe teszem. Mikor teljesen megdermedt, óvatosan a tortára teszem.

A maradék csokiba belemártogattam a cseresznye szemeket és plusz díszítés is lett a tortán.







Tovább a blogra »