Fekete szedres tejszínes csokikrémes torta

A húsvéti sütemények egy része, a pucoljunk-ki-mindent-a fagyóból projekt szerint készült. Idén valahogy nagyon nem ment a szeder, pedig volt 5 kg a hűtőben. Így lett ez a torta. Nagyon finom lett, a fiúknak és az Uramnak is ízlett és persze nem utolsó sorban a locsolóknak is. Megvolt az egyensúly, mert csokis is volt, ugyanakkor gyümölcsös is. Nemegyszer arra lettem figyelmes, hogy gyümölcs mániás kisebbik fiam, leszalad a konyhába és az ujját nyalogatva tér vissza. Gondoltam nesze neked hab. És nem! A szederpürét nyalogatta a tetejéről lelkesen.





Fekete szedres tejszínes csokikrémes torta:



A piskóta szintén a szokásos ezúttal 4 tojásból. 24cm-es formához



A tejszínes csokikrém:



3 dl tejszín

150 g tejcsokoládé

ízlés szerint cukor, én egy teáskanállal tettem bele



A tejszínt felforralom a cukorral, majd hozzáadom a darabolt csokoládét és simára keverem. Kihűtöm, és a hűtőbe teszem 1-2 órára. Vagy akár egy éjszakára. Felverem a habot, hogy jó kemény legyen. De akár egy kevés zselatin fixel, meg is lehet erősíteni a krémet.



Fekete szedres tejszínes krém:



4 dl tejszín

ízlés szerint porcukor

80 dkg feketeszeder



A fekete szedret lepürésítem és egy sűrű szövésű szűrőn átpaszírozom. Így megszabadulok, a magoktól.

A tejszínt elkezdem felverni, majd hozzáadom a cukrot. Mikor elég keménynek érzem a habot, hozzáadom a püré nagy részét, 4 evőkanélnyit hagyok díszíteni. Ezt a krémet is meg lehet erősíteni, zselatin fixel, nekem nem kellett. 



Összeállítás:



A piskótát ketté vágom, az alsó piskótát, megkentem ribizlis piszke lekvárral. Erre kenem a csokoládé krémet, úgy hogy középre kupola szerűen, halmozom és úgy kenem szét. A másik piskóta alsó részét megint megkenem lekvárral és ezzel a felével simítom a csokoládé krémre. Egy kis dombocskát kapok. Felkenem a szedres krémet, és szép simára kenem az oldalát és a tetejét. Aki nem biztos magába, az használhat kapcsos torta formát is, az adni fogja a széleket.



Díszítés:



50 g tejcsokit megolvasztok, sütőpapírból, tölcsért hajtogatok. Bele kanalazom a csokit, az alját pedig kivágom. Vékonyan díszítem a torta tetejét, én most virágot formáztam. figyelek, hogy ne legyen a csokiban rés. Minden szirmot megtöltök, szeder pürével.





Tovább a blogra »