B&B: Anyuci finomságai

Egyiptomi torta – nem lehet megunni!

Vannak olyan torták, amiket nem lehet megunni. Ez is egy ilyen torta. Bármikor sütöm, himnuszokat zeng róla a család, hogy milyen finom. Már vagy másfél éve nem sütöttem, most eszembe jutott hogy az Uracskám egyik szülinapi tortája ez lehetne. Kérdezte is, hogy melyik is ez a torta már nem emlékszik, csak a nevére. Na majd megtudod! Mondtam. ÉS naná, megint sikerem volt, mert OHH ezt imádom felkiáltás követte az első falatot. Most viszont kicsit diétásra sikerült, mert úgy gondoltam csökkentem kicsit a cukor adagot benne.

Egyiptomi torta (kevesebb cukorral, az eredetit itt találjátok):

  26 cm tortaformához


3 db lapot kell sütni, én az alsóhoz hozzáadtam plusz egy fehérjét a krém miatt.


Tészta:

3 tojásfehérje

3 ek cukor

1 ek liszt

60 g őrölt mogyoró, nekem nem volt otthon őrölt dióval csináltam


A tojásfehérjéket, felverem, majd hozzáadom a cukrot, tovább verem, majd óvatosan hozzáadom a lisztet, valamit az őrölt mogyorót.

170 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütöm.


Sárga krém:


10 tojássárgája 

 5 ek cukor

3 és fél ek liszt

2 vaníliás cukor

340 ml tej

170 g vaj


A vajat, habosra keverem a cukorral. A tojássárgájából, lisztből, vaníliás cukorból és a tejből sűrű krémet főzök. Kihűtöm, néha átkeverem. Ha jó, habosra keverem a vajas cukorral. Majd a krémet a hűtőbe teszem.


Ropogós krém:


200 g + 4 ek cukor

120 g apróra vágott pirított dió vagy mogyoró

2,5 – 3 tejszín + ha be akarom vonni a tortát akkor 5-6 dl kell számolni.


A cukrot meg karamellizálom, egy sütőparíros tepsire teszem és elkenem, siessünk mert hamar dermed. Ha megdermed, leszedem, egy konyharuhába teszem előveszem a húsklopfolót és összetöröm. Mindig belekukkantok a konyharuhába, ha elég apró akkor abbahagyom.

A mogyorót felaprítom és elkeverem a karamell darabokkal.

Összeállítás: 
1 réteg tészta, rá a sárga krém, erre a ropogós, ezt megismétlem még egyszer, majd lefedem egy tésztával. A külsejére tejszínhabot teszek és kedvem szerint díszítem.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Köszi, tényleg nem rossz ötlet, lehet én is kipróbálom 🙂

  2. Anazar says:

    Remekül néz ki, és pompásan is hangzik 😉

  3. Realmente exquisito me encanta esta torta,abrazos y abrazos.

  4. Márti says:

    Boldog szülinapot az ünnepeltnek! ezt a tortát én is imádnám,így elvittem a receptet, köszi 🙂

  5. Még valami: sok boldog születésnapot kívánok Uracskádnak!

  6. Gerdi says:

    Én Férjemnek a jövő héten lesz a szülinapja, de már eldőlt, milyen tortát kap. Következő Lányom lesz, na majd neki ilyen lesz. Ha másképp nem rendelkezik:-) Nagyon tetszik, én sem bírnám megunni!A grillázst mi is így törtük, jó módszernek bizonyult, bár előtte szenvedtünk vele eleget. Többen ajánlották a mozsarat, az is jónak ígérkezik:-)

  7. hankka says:

    Boldog szülinapot a párodnak, nagyon finom tortát sütöttél neki! 🙂 Kipróbálós nálunk is! 🙂

  8. teller-cake says:

    Már ránézésre is megunhatatlan! Isten éltesse az Uradat (és a jó-ízlését! :-D) sokáig!! 🙂

  9. Éva says:

    Nagyon finom lehet, guszta! Sajnos nem ismerem pedig szívesen megismerkednék vele!:-))Férjednek utólag is boldog szülinapot kívánok!

  10. trollanyu says:

    Két éve sütötöttem meg először szülinapra, én Lenka blogján találtam,nagyon ízlett nekünk is. Gyönyörű lett a tiéd:) A cukrot én mindig mindenben csökkentem, szerintem úgy is jó.

  11. Na, ezt tuti ki fogom próbálni! Egy Egyiptom-imádónak ezt muszáj :)Mellesleg meg brutálisan jól néz ki 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!