Egyiptomi torta – nem lehet megunni!

Vannak olyan torták, amiket nem lehet megunni. Ez is egy ilyen torta. Bármikor sütöm, himnuszokat zeng róla a család, hogy milyen finom. Már vagy másfél éve nem sütöttem, most eszembe jutott hogy az Uracskám egyik szülinapi tortája ez lehetne. Kérdezte is, hogy melyik is ez a torta már nem emlékszik, csak a nevére. Na majd megtudod! Mondtam. ÉS naná, megint sikerem volt, mert OHH ezt imádom felkiáltás követte az első falatot. Most viszont kicsit diétásra sikerült, mert úgy gondoltam csökkentem kicsit a cukor adagot benne.



Egyiptomi torta (kevesebb cukorral, az eredetit itt találjátok):



  26 cm tortaformához



3 db lapot kell sütni, én az alsóhoz hozzáadtam plusz egy fehérjét a krém miatt.



Tészta:

3 tojásfehérje

3 ek cukor

1 ek liszt

60 g őrölt mogyoró, nekem nem volt otthon őrölt dióval csináltam



A tojásfehérjéket, felverem, majd hozzáadom a cukrot, tovább verem, majd óvatosan hozzáadom a lisztet, valamit az őrölt mogyorót.

170 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütöm.



Sárga krém:



10 tojássárgája 

 5 ek cukor

3 és fél ek liszt

2 vaníliás cukor

340 ml tej

170 g vaj



A vajat, habosra keverem a cukorral. A tojássárgájából, lisztből, vaníliás cukorból és a tejből sűrű krémet főzök. Kihűtöm, néha átkeverem. Ha jó, habosra keverem a vajas cukorral. Majd a krémet a hűtőbe teszem.



Ropogós krém:



200 g + 4 ek cukor

120 g apróra vágott pirított dió vagy mogyoró

2,5 – 3 tejszín + ha be akarom vonni a tortát akkor 5-6 dl kell számolni.



A cukrot meg karamellizálom, egy sütőparíros tepsire teszem és elkenem, siessünk mert hamar dermed. Ha megdermed, leszedem, egy konyharuhába teszem előveszem a húsklopfolót és összetöröm. Mindig belekukkantok a konyharuhába, ha elég apró akkor abbahagyom.

A mogyorót felaprítom és elkeverem a karamell darabokkal.



Összeállítás: 
1 réteg tészta, rá a sárga krém, erre a ropogós, ezt megismétlem még egyszer, majd lefedem egy tésztával. A külsejére tejszínhabot teszek és kedvem szerint díszítem.

Tovább a blogra »